Hoor, wie klopt daar kinderen…?!

Geplaatst: 04/12/2012 in Doen!

SDrieëntwintig kleuters die uit volle borst ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ zingen, pakpapier dat overal ligt, gedichten die één voor één worden voorgelezen, de uitgepakte cadeautjes en niet te vergeten, de pepernoten die je twee maanden later nog achter de verwarming vindt. Ja, Sinterklaas is een leuke en gezellige tijd.

Maar als leerkracht komt er nog wel meer bij kijken dan ‘even’ het sinterklaasfeest vieren… Voor leerlingen is deze periode altijd een ‘speciale’ tijd. Het is gezellig in de klas, er worden sinterklaasliedjes geluisterd en de lessen hebben met Sinterklaas te maken.  Voor de leerkracht dus de taak om hier een gezellige periode van te maken.

Nu is dat soms wel makkelijker gezegd dan gedaan… Daarom ben ik internet gaan afstruinen naar lesideeën, surprisesites en andere handige tips.

Er zijn verschillende kringactiviteiten te bedenken met als thema Sinterklaas.

http://www.jufsanne.com/thema/sinterklaas/sinterklaas-kringactiviteiten/ Hier vond ik een hele leuke rijmactiviteit. Namelijk de zak van zwarte Piet, met een briefje erbij of de kinderen willen helpen rijmen. Want zwarte Piet heeft het veel te druk. In de tas zitten allerlei voorwerpen. Bijvoorbeeld een boek, een pen of een beker. Het leukste is om voorwerpen te nemen die de leerlingen aanspreken. Bij deze voorwerpen gaan de leerlingen een rijmwoord bedenken. Wanneer dit goed gaat kan je dit natuurlijk uitbreiden door zinnen te vormen.

Voor de bovenbouw zijn er verschillende soorten quizzen te vinden. Deze bijvoorbeeld:
http://www.leerkrachtig.nl/de_pepernoten_quiz.htm. Hier staan verschillende quizvragen over Sinterklaas, zwarte piet, pepernoten, cadeautjes en allerlei andere dingen. Ook staan er tekenopdrachten bij. ‘Teken een strooiende piet’. Dit is leuk om te doen op de dag van Sinterklaas zelf.

Verder zijn er sites waar echt heel veel op staat. Van voorleesboeken, tot knutselactiviteiten, en van recepten tot bordtekeningen. Deze site is echt de moeite waard: http://www.juflisette.nl/Les-HV-Sint.htm.

En wat natuurlijk niet mag ontbreken: een pepernotenrecept! http://www.ah.nl/allerhande/recepten/511914/pepernoten Leuk om met je klas te maken. Met een beetje creativiteit koppel je er meteen een rekenles aan vast… ;)

Als juf of meester kan je natuurlijk niet aankomen met een standaard gedicht dat van internet afgehaald is. Voor de mensen die er heel veel moeite mee hebben: http://www.rijmwoordenboek.net/. Altijd handig!

Plaats een reactie